8 Aralık 2009 Salı

Türkiye vs. Rusya


Şampiyonlar Ligi'nde grup mücadelelerinin son haftasında Beşikataş ile CSKA Moskova, İnönü Stadı'nda karşı karşıya geliyorlar. Eski Sovyetler Birliği'ni göz önünde bulundurmazsak, bu maç bizlere Türk futbolu ile Rus futbolunu karşılaştırma fırsatı tanıyor. Futbolcular açısından bakarsak tahmini olarak ülkemizin en yüksek bonservis bedeline sahip oyuncusu Arda Turan 13 milyon euro civarındayken, Arsenal'de forma giyen Rus yıldız Andrey Arshavin ise 23 milyon euro civarında bir bonservis bedeline sahiptir(transfermarkt.de adresinden alınmıştır).

Öte yandan son yıllarda kulüpler açısından düşünüldüğünde temsilcilerimiz arasından sadece Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi'nde Çeyrek Final oynama başarısı gösterirken, bu yıllar içerisinde CSKA Moskova bir kez UEFA Kupasını alırken , Zenit de hem UEFA Kupasını, hemde Süper Kupayı müzesine götürme başarısı göstermiştir. 2008 Avrupa Şampiyonası'nın bana göre en flaş takımı olan Rusya Yarı Finalde Avrupa şampiyonluğunu kazanan İspanya'ya elenirken ; bütün dünyaya bir futbol maçının gerçekten 90 dakika olduğunu kanıtlayan milli takımımız ise Yarı Finalde Almaya'ya elenmişti.

Yukarıdaki verilere dayanarak, son dönemde iyi bir çıkış grafiği sergileyen Rus futbolu ; altın çağını yaşarken, biraz durgunlaşmaya yüz tutan Türk futbolu ile hemen hemen aynı kefede görünüyor. Bunlara Rusya'da ter döken oyuncularımızında etkisi şüphesiz ki çok büyük. Bu sezon Rusya Liginde, Şampiyonluğu yakalayan Rubin Kazan'da top koşturan Gökdeniz Karadeniz ve Hasan Kabze'nin katkılarını da unutmamak lazım.

Görüldüğü gibi iki ülke futbolunun arasındaki ilişkiler, benzerlikler ve iki ülkenin de futbola verdiği değer , Avrupa ve Dünya futboluna yıllardır renk katıyor. Şampiyonlar Ligi'nde son haftanın belkide en önemli maçı niteliğinde olan Beşiktaş-CSKA Moskova mücadelesi, yine bütün dünyanın sonucunu merakla beklediği bir karşılaşma olacak. İki takımında birbirini saf dışı etmek için mücadele edeceği karşılaşma, yukarıdaki denklikler göz önüne alınırsa , bu mücadelenin böylesine önem taşıması çok da sürpriz sayılmaz.

Temsilcimiz Beşiktaş'a yürekten başarılar dilerken, umarım iki ülke futbolu, Avrupa ve Dünya futbolunu renklendirmekten daha da öteye gider.

2 yorum:

forzafutbol dedi ki...

hafızam beni yanıltmıyorsa rusya, lisansı futbolcu sayısı sıralamasında ikinci. 4 milyonun üzerinde futbolcuları var. biz 20. sıradayız. futbolcu sayımız 225 bin. Rus futbolunun son zamanlardaki çıkışı da bundandır.Komünizm sonrası orada kamu malı olmaktan çıktı futbol.

Pascal dedi ki...

Teşekkürler bilgiler için... Haklısın futbolcu sayısı çok fazla ve hepsi bir şekilde birbirlerinin yerini dolduruyor. Nitekim dün gece de gördük. Doping olayı, ceza derken, eksiklik hissettirmediler. Tebrik etmekten başka yapacağımız bir şey yok. Güzel savundular, ortadan pas bile aldırmadılar ileride, özellikle ikinci yarı.