8 Ocak 2010 Cuma

Maç Yayın Hakları ihalesi...

















14 Ocak Perşembe günü yapılacak olan canlı yayın ihalesinde; TFF nin yaptığı açıklamalara göre belirlenmiş muhammen bedeller şu şekildeymiş:

A Paketi: 214,3 milyon $
B Paketi: 40,2 milyon $
C Paketi: 13,4 milyon $

Peki nedir bu paketler?

A PAKETİ: Bu paketi sadece şifreli kanallar alabiliyor. Haftada 4 canlı yayın yapma hakkına sahip olacak yayıncı kuruluş, ligin uluslararası pazarlama yetkisini de alacak.

B PAKETİ: Her maçtan 45 dakika sonra 15’er dakikalık görüntü ve haber amaçlı özetleri satış hakkı var. Bu paketi alan kanal ayrıca TFF 1. Lig’i de verecek.

C PAKETİ: Bu paketi kazanan kurum, maçların hem WEB’ten hem de cep telefonlarından yayın hakkını alacak.

A paketi şifreli, B paketi 15’er dakikalık görüntüleri alan, C paketi de WEB ve GSM kanallarında izlenecek. Şifreli kanal haftada 4 maç yayınlayacak, maçtan 45 dakika sonra 15’er dakikalık görüntüler yayınlayacak.

B paketini alan yayıncı kuruluş, her maçtan 15 dakika görüntü verecek. İşin hassas noktası ise haber amaçlı 3’er dakikalık görüntü alan diğer kanallar ancak yayındaki son maçın üzerinden 12 saat geçtikten sonra özetleri kullanabilecek. (TFF)

Şimdi bakıp düşündüğümüzde, A ve C paketlerini farklı iki kuruluşun alması durumunda ortalık karışır gibi görünüyor. Webden izleme şansı bulan seyirci -ki daha ucuza olacağı belirlenen fiyatlardan belli- neden evine ayrı bir paket için para ödesin? Biraz daha Telekom a kazandırmış olur belki, o kadar. Aslında, aklım tam olarak almamış olsa da şu ihaleyi, bana sorarsanız, hepsini "Digiturk" alsın ve tek elden, bugüne dek kazanmış oldukları tecrübeyle de düzgün bir şekilde yayınlasınlar. Yoksa Digiturk ün sonu da "Cine 5 ve Teleon" dan farksız olur...


Hiç yorum yok: