4 Şubat 2010 Perşembe

Merseyside derbisi...











Cumartesi günü İngiltere de oynanacak olan Liverpool - Everton derbisi, sonucunu merakla beklediğim bir maç. Çünkü, bana göre bu yıl, bir eskiye dönüş yaşanma ihtimali olabilir. Eskiye dönüş derken, Liverpool un Anfield Road da Evertona karşı bir üstünlüğü var, aynı şekilde Goodison Parkta da Everton önde görünüyor. Genel anlamda da Liverpool un üstünlüğü göze çarpıyor. Ancak ilk zamanlarda böyle olmadığı söyleniyor. Zaten Everton Liverpool dan önce kurulmuş bir takım. (1878) İlk zamanlarında zengin bir işadamının yaptırmış olduğu Anfield Road da oynamış maçlarını. Tam anlamıyla ulaşılamıyor da olsa; bilgiler zannedersem şu yönde: Bu zengin adam her şeyi tekeline almaya kalkınca Liverpool şehri halkı buna karşı çıkmışlar ve bunun üzerine o da Liverpool futbol kulübünü kurup Everton ı da Anfield Road dan yollamış(1892)... Everton da günümüzde Liverpool şehrinin biraz daha mütevazi bölgesinde olan Goodison Park ta maçlarını oynamaya başlamıştır. Ancak, siyasi ve sosyolojik açıdan kimin halkçı, kimin kraliyetçi olduğu bir türlü kesinleştirilememiştir. Şu hikayeye göre Everton daha demokratik ve halkçı, Liverpool daha emperyalist bir görüntü çizse de; Liverpool takımının da en büyük destekçileri liman işçileri olurken, efsane Robbie Fowler da bir kaç kez bu işçilerin gervlerine katılmıştır. Bunun altında yatanın henüz 5-6 yaşlarındayken Everton ile antrenmanlara çıkıp Goodison Park da Liverpoolluların ilgisini çekmiş olması mıdır, bilinmez. -Marat, please help!- :))

Bu derbi "Friendly Derby" olarak da bilinir. Liverpool şehrinde iki kulübün birbirine çok yakın olması ve taraftarlarının sürekli içiçe yaşıyor olması bunun başlıca sebeplerindendir. Ayrıca iki kulüp açısından da Manchester ve Londra gölgesine girmiş olmak - özellikle yıllarca bu şehirlerin kıskandığı başarılara imza attıktan sonra - da berberliği getirmiştir. Maçlarda yan yana ve beraberce oturup maç izleyebildikleri gibi; Everton İngiltereye Avrupanın en büyük kupasını getirdiğinde, onları kırmızılar da; Liverpool getirdiğinde ise onları Maviler de karşılamışlardır. Bu arada renk konusunda da siyasi yorumlar getiriliyor iki takım için, ki ben buna çok inanmıyorum. Liverpool, kırmızı olduğundan sola yatkın; Everton ise mavi ile daha muhafazakar ve sağa yatkın görünmektedir. Merseyside derbisinde en çok golü bulunan oyuncu yine bir efsane Ian Rush25 golle ilk sıradayken; onu izleyen ise attığı 18 golle Goodison Park Stadında heykeli de bulunan William Ralph Dean, bilinen adıyla Dixie Dean dir.

Son olarak ise, Liverpool un ünlü sloganı "You will never walk alone" bir takım adına üretilebilecek ve yaşatacak en güzel cümlelerden biridir heralde. Ama Evertonın da bundan aşağı kalır yanı yok aslında, ambleminin altında Latince "nil satis nisi optimum" yani "Only the best is good enough" yazısı da kulüp adına pek çok şeyi anlatmaktadır. Bu arada Greame Souness bir röportajında " Everton kesinlikle Liverpool'dan daha fazla taraftara sahiptir.liverpool'da nereye giderseniz gidin karşınıza everton formalı biri çıkar" diyerek Everton taraftarının sayısının Liverpool dan fazla olduğuna açıklık getirmiştir.

Umarız ismine değer zevkli bir mücadele olur. Ancak son 6 derbide de yenilmeyen Liverpool un işi bu kez gerçekten de çok zor. Torres sanırım oynayamayacak, Benayoun da yok, takımda formsuz; aksine Everton çok formda bir takım ve Fellaini ile Pienaar maksimumdalar. Flying Dutchman ın yazdığı gibi Evertonın gençleri de gerçekten etkililer.

1 yorum:

Marat dedi ki...

Neden Merseyside derbisi? diye başlıyım..İngilteredeki illerin yanı sıra eyaletimsi bir yapılanmada var. county deniyor. Merseyside da Liverpool'u içine alan eyalet oluyor.Adını da Mersey Nehrinden alıyor.

Genelde perşembe akşamları publarda pop-quiz olur. adından anlaşılacağı gibi bir amca gelir bir takım sorular sorar..doğru cvp verenlere ödül verilir fln.Orda sormuşlardı Mersey nehrine en yakın futbol takımı hangisidir diye? Bakalım Bilen çıkacak mı?