8 Mart 2010 Pazartesi

Holiganizm

Çok tereddütte kaldım bu yazıyı yazıp yazmamak için. Hatta bir kaç defa yazıp sildim ama sonunda dayanamadım ve sizinle duygularımı en sonunda paylaşmaya karar verdim.

Artık her defasında futbolumuzun, çirkin olaylar karşısında manşetlerden düştüğünü söylemekten yoruldum ve biliyorum sizde bunları okumaktan bıktınız. Peki neden hala bu konuda yazıyorsun diyebilirsiniz, ancak nerede yanlış yapılıyor bilmiyorum ama aynı yanlışlar süregelen zamanlarda hep tekrar ediyor. Belki bizim gibi futbol aşıklarının bu cümlelerini birileri okur da önlem alır umudu ile fakir karnımı doyurmak istedim bir kez daha.

Holiganizm, istesek de istemesek de futbolun içinde olan, zaman zaman olumlu, çoğu zamanda olumsuz sonuçlar doğuran bir gerçek. Bu uğurda ölen insanlar da oldu, yaralananlar da, yüreklere kor düşüren unutulmayacak anlarda... İşin ilginç tarafı, bu olaylar sadece ülkemizde değil, tüm dünyada gerçekleşmiş; belki de en saf olanları ise ülkemizde gerçekleşmiştir diyebiliriz.

Özellikle İngiltere'de ki futbol aşkı ve holganizm karışımının doruk noktalarda olduğu aşikar(Marat yorumları ile bu konuda bizi daha da bilgilendirir umarım). Bu karışım tüm dünyada o kadar ünlü ki, bu konuda çekilen filmler bile var. Örneğin, geçtiğimiz yıllarda izlediğim ve çok beğendiğim "Green Street Holigans" filminde West Ham United ile Milwall takımlarının taraftar gruplarının çekişmesi anlatılıyor. Filmin sonucu, tahmin edebileceğiniz gibi ölüm!... Bu tarz görsel ya da yazısal eserler ile holiganizmin konu edilmesi ve anlatılması sanırım çok da fazla olumlu sonuç doğurmuyor.

Takvimlerin 6 Mart 2010'u gösterdiği gün, Türk futbolu adına kara bir gün yaşandı. 2009-2010 sezonunda, ülkenin de gündeminde ki konularla daha da desteklenen olaylar sonucu sürekli futbolu alt başlıklara itilen Diyarbakırspor, kendi evinde Bursaspor ile karşılaşacaktı. Sezonun ilk maçında, Bursa'da yaşanan olaylardan sonra, her iki takımda maç öncesi olumlu mesajlarla maça gitmeyi tercih etmiş ve futbolun ön planda olmasını isteyen türden konuşmalar yapmıştı. Tüm bunlardan sonra Diyarbakır'da futbol dolu bir gün geçireceğimizi düşünürken, olanlar oldu. Holiganizm canavarı kendini yeniden gösterdi ve kaybeden malesef yine biz olduk...

Hukuk'da, mahkemeler herhangi bir davada karar vereceği zaman, geçmişte benzer davaların sonuçlarını, "örnek karar" olarak göstererek karar verirler. Umarım bizde bu olayları, mazinin tozlu sayfalarına gömer, tekrarlanması konu dahilinde olduğu zaman "örnek karar" olarak göstermek için hatırlarız. Yoksa bugün yan hakem Kemal Yılmaz'ın yakınlarının yüreğini yakan bu fotoğraf, ilerde başkalarının yüreğini yakmaya, o taşın sahadakilerin kafasına değil, yakınlarının yüreğine çarpmasına neden olmaya devam edecektir.

NOT: Bursaspor kafilesi olaylardan sonra geceyi geçirmek için gittiği otellerin hiçbirine kabul edilmemiş Diyarbakır'da. Sadece Dedeman Otel onları misafir etmeye razı olmuş. Bunun üzerine Diyarbakır taraftarları "Hain Dedeman" sloganları atarak oteli protesto etmişler.

1 yorum:

Pascal dedi ki...

Buradaki yorumların hepsini sildim.. Yanlış anlaşıldığım ve olayları yanlış anlattığım için herkesten özür diliyorum.. Yorumları silmemin sebebi de blogumuza bu tip tartışmaları yakıştıramadığımdan...