28 Mayıs 2010 Cuma

Taşlar Oturuyor (Mu?)

Fotoğrafta ki isim Serdar Gökkaya. Geçtiğimiz günlerde haberlerini okuduk basında. Pursaklarspor'da top koşturan oyuncuyla Birmingham City ilgileniyormuş. Menajeri resmi teklifin yakında geleceğini bildirmiş basına. Ne güzel gitsin tabi çocuk daha 20 yaşında, gitsin de oyun zekasını geliştirsin, sistemleri öğrensin, Hollanda'dan gelmiş olsa da burada çürütmesin kendini geliştirsin. Sonra dönerse dönsün ülkesine ama gitsin.

Bu kadar gitsin dememizin nedeni de, ülkemiz futbolunda bir türlü geliştirilemeyen altyapı sorunu. Şu anda Türkiye'nin en iyi oyuncuları arasında gösterilen Arda'da bu konuda konuşmuştu. Bizde futbol hep gazla oynandı. "Hadi koçum, hadi aslanım. Sen en iyisin. Sen kral topçusun." diyerek yetiştirdik biz onları. Standart oyun şablonlarını öğrettik. Standart savunmaları, hücumları.
Bir Everton, Sporting Lizbon yahut Benfica olamadı takımlarımızn bir çoğu. C. Ronaldo'lar, Rooney'ler , Querasma'lar yetiştiremedik. Onlar kadar olmasın bizim oyuncularımız tamam. Ama bilsinler futbolu. Sahada iken, topu ayağına aldığında, oyunu okuyabilsin. Mantelitesini iyi oturtalım gençlerimizin. Zaten gerisi gelir.

Bu hafta Lig Radyo'da ki Total futbol programında FourFourTwo editörü Mustafa Sapmaz'a ilettim bu konuyu. O da sağolsun bahsetti biraz gelişmelerden. İstanbul'da altyapı adına çok ciddi adımlar atılıyormuş. En azından tesisleşme hızla ilerliyormuş. Bu bile birşeydir.

Çok zor değil altyapının sağlam çalışması. Özellikle de büyük kulüplerimiz için. A takımlarının başına nasıl başarılı, işi bilen hoca getiriyorlarsa yurt dışından, altyapıya da gayet getirilebilir. "Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez" misali alttan sürekli gelecek oyuncuları satarak hemde satın alınacak oyuncuların parası cepte kalması ile maddi kazanç artar.

Gelecek her daim gençlerdedir. Gençleri köreltmek ise geleceğini köreltmektir.



2 yorum:

Pascal dedi ki...

bu "ajax modeli" diye avrupa futbolunda yer etmiş sistemi türkiyede uygulayan bir takım var aslında.. hem de burnumuzun dibinde, bucaspor.. her ne kadar dün itibariyle A takımın başına B. Uygun gelmiş olsa da - ben hiç bir zaman başarılı bulmadım kendisini, sanırım bulamayacağım da - bucasporun altyapısı çok farklı. Neyse ki A takımdan biraz farklı işleyiş ve "Buca Genç" adı altında yetiştiriliyorlar. Çocuk yaşta yabancı oyuncu da çok fazla Buca Gençte.. Bunu artık bi incelemeye almamızın zamanı geldi aslında.. Belki de bu modelle İstanbula da örnek olma yolunda bizim de ufak bir katkımız olur..

9.15 dedi ki...

Hepsini ilk ağızdan duyuracağız inşallah en yakın zamanda ...