12 Temmuz 2010 Pazartesi

Cruyff,Aurelio ve Özil üzerine çeşitlemeler


Zevksiz başlayan Dünya Kupası keyif dolu bitti. Herkesin hayran olduğu, rakip futbolcuların bile saygısnı kazanmış bir futbol stili kupayı kazandı. Maçtan önce bir çok kişinin dile getirdiği kupanın tek galibi Cruyff olacaktı. Bir yanda ülkesi Hollanda diğer yanda yıllarca işlediği Barcelona üzerinden ‘total futbol’u bellemiş İspanya.

Aslında benim söyleceklerim burada başlıyor. Kupaya katılamamış bir ülkenin vatandaşı ve futbol taraftarı olarak bizim buralarda en çok tartışılan hikaye Mesut Özil’in Almanya için oynamasıydı. Oysa bana kalırsa Mehmet Aurelio, Milli Takım’da oynamayı Hamit Altıntop’tan daha çok hakediyor. Hamit’in, Halil’in ve Mesut’un aksine Aurelio bu ligde 7 sene top oynadı ne de olsa. Futbolunu burada geliştirdi ve bu lige birşeyler kattı. Oysa Hamit ya da Mesut futbolu Almanya’da öğrendi, orada gelişti. Şimdi hangi hakla Mesut’un Türkiye Milli Takımı’nda oynamasnı istiyoruz anlamıyorum. Biz bu genç nüfusla Mesut gibi futbolcular yetiştiremiyorsak burada tek suçlu bu ülkenin futboldan sorumlu insanlarıdır.

Yukarıda söylediklerimi bir kenara bırakıyorum şimdi. Gelelim meselenin Cruyff kısmına. Biz oyuncu devşirme tartışmaları yapaduralım, İspanya oyun stili devşirerek bence bu işe son noktayı koydu. Aslında bu hayata bakış açısındaki farklılığımızı gözler önüne seriyor.

Yani bizim bir ekolümüz, sistemimiz var da sanki Mesut’un mevkisinde zaafımız var. Yoksa iyi futbolcu, bulunsun diye mi istiyoruz? Mesut’u bulunsun diye takıma almak en başta O’na daha sonra da Mesut’u izlemekten keyif alan insanlara ayıp olur. Hedefiniz, amacınız, sisteminiz,vizyonunuz yoksa bu takım Mustafa Izzet’i de gördü, Yıldıray Baştürk’ün kadroya alınmadığını da.

Zamanında Löw’ü, Del Bosque’yi kovalayanlar, Klinsmann’ın istifasının ardından koltuğu yardımcısına verenleri örnek alacaklarına Oğuz Çetin’in, Metin Tekin’in emeklerini görmezden gelecekler ve sonra da Mesut’a kızacaklar. Ne de olsa burası Türkiye!

Son olarak zararın neresinden dönsek kardır deyip Hiddink’i getirerek ekol devşirmeye niyetlenenlere ‘hayırlısı’ diyorum.

Hiç yorum yok: