27 Ağustos 2010 Cuma

GS'nin ilacı


Artık herkes hem fikir. Başarı için plan ve program gerekiyor. Peki bugün takımlarımızın içinde bulunduğu, hatta Türk futbolunun içinde bulunduğu durumdan kimler sorumlu?

Yarım yamalak da olsa zaman zaman belirttik. Lafa gelince endüstriyel futbol diyenler, şirketleşenler, yöneticisi oldukları futbol kulübünde iş dünyasının hangi gerekliliğini yerine getirmiş? Ben olaya GS açısından yaklaşacağım. Bu sene başkan Adnan Polat çıkıp branşlarda profesyonelliği gideceğiz, artık şube sorumluları kalkacak ve profesyonel yöneticiler gelecek dedi. Geç kalınmış bir açıklama. Ama zararın neresinden dönsek kardır. Hatta bu uğurda taraftarla karşı karşıya gelme uğruna Haldun Üstünel'le bile yollar ayrıldı. Sonrasında yapılan hamlede ise zaten 2006'dan beri görevli olan Adnan Sezgin, profesyonel yönetici diye önümüze sürüldü. Akla e o zaman bu adamın bugüne kadar görevi neydi diye düşünüyor insan.Haydi onu geçtim bugüne kadar GS ye ne gibi katkılar yapılmış. 1992-93'teki ilk görev döneminde istifa edenlerin arkasında kalanları da sayarsak 6 teknik adamla çalışmış. 2006 da geldiği ikinci döneminde ise Rijkaard'ı da sayarsak 6 .teknik direktör. Sezgin'in kariyerinde bir ilk olarak Rijkaard 2. senesinde. (detaylı bilgi için bkz. o bir teknik direktör öğütücüsü). Transfer edip gönderdiği oyunculara girmeyelim bile.Peki şimdi bu kişiye güvenip geleceğe yönelik plan,program,vizyon,strateji oluşturmasını nasıl bekleyebiliriz? Bu koşullarda Adnan Sezgin'li şampiyonlukların "tesadüf" olduğunu söylesek kim ne diyebilir. Bİr takım bir sene öyle bir sene böyle olabilir mi? Çok açık ki günü kurtaracaksınız Adnan Sezgin iyidir. Ama eğer orta-uzun vadeli planlarınız varsa, üzgünüz yanlış kişiyle çalışıyorsunuz. Son senelere bakın Gs sürekli bir yapılanma içinde. Transfer edilen oyuncu sayıları hep çok fazla.Ama nedense bir yapılanamadı. Sonra takımın birbirine uyumu, oyun karakteri oluşmaması süpriz gelmemeli. Mesela Barcelona'ya bakın. Sezonda 3 oyuncu ya alır ya almaz. Çünkü kadrosu oturmuştur. Tüm faturayı da Adnan Sezgin'e kesmek belki hata, plan programı yapan ve bu plana onay veren herkes gitmeli aslında.

Peki çözüm yok mu?

Elbette var. Resimde görülen adam mesela. Guardiola'dan önceki Barcelona kaptanı,dünyanın tanıdığı bir futbol adamı, Galatasaray'ı tanıyan,bilen bir kişi. Futbol adamlığını işi bilirliğine,kaptanlığını yöneticilik kabiliyetine,futbol dünyasındaki ismini de vizyonuna saysak sanırım taşlar yerine oturur. Rijkaard'la da uyum içerisinde çalışabileceğine inanıyorum.

Tabi bu bir fikir. Belki bir fantezi. Ama hiç bir şey yapamıyorsanız Bahçeşehir Üniversitesi'nin FIFA onaylı spor yönetimi programından adam alın.

Hiç yorum yok: