15 Ağustos 2010 Pazar

Yapma Bülent Hocam...

Başlangıçlar önemlidir hayatın her alanında. "Nasıl başlarsan öyle gider" tarzı klişeleşmiş sözlere bile ilham kaynağı olur başlangıçlar. Bugünkü başlangıçsa hem Bucaspor hem de Beşiktaş için umut verici değildi malesef.

Bucaspor Cephesi


Bucaspor'u yaşadığım şehrin takımı olması dolayısıyla yakından takip etmek için özen gösterdim. Yapılan transferler dahil atılan her adımda öncelikli düşünce ligde tutunabilme ve geleceğe yapılacak yatırımlarla Süper Lig'de başarıları kovalamaktı. Bunun içinse Süper Lig'de Anadolu sürprizinin ilk adımlarını atan Bülent Uygun getirilmişti ki genel düşünce bunun yanlış olduğu yönündeydi. Bülent Uygun yerine o dönem Bucaspor'la ismi geçen Tolunay Kafkas sanırım daha mantıklı bir adım olacaktı. Çünkü tecrübenin yanında hırs da önemli bir faktördü takım için. Geleceği düşünen bir takım için, FIFA tarafından gelecek dönemde başarılı olması öngörülen Tolunay Hoca tercihi hedeflerin gerçekleşmesi adına taşların daha uygun olduğunu gösteriyordu.

Oyuncu tercihleri de haliyle gelen hocanın raporları doğrultusunda yapıldı. İbrahim Dağaşan, Musa Aydın gibi Bülent Hoca'nın eski öğrencileri de dahil olmak üzere, önemli transferler yapıldı açıkçası. İlk etapta göze çarpan Jerko Leko idi. Hazırlık maçlarını özetlerden ve yorumlardan takip etmeme rağmen, Leko'nun istenileni pek veremediğini tespit etmem çok da zor olmadı. Fakat bu dönemde öyle bir Mendy vardı ki, hakikaten Metz'den gelen oyuncu beklentilerin neredeyse %100'ü karşılamakla beraber, yaptığı ekstra işlerle adeta göz doldurdu. Şimdi bir soru Bülent Hoca'ya, oyuna ikinci yarıda golden hemen sonra giren Mendy ilk 11'de başlasa idi, ilk yarıda ki Bucaspor etkinlikleri daha fazla olmaz mıydı?
Şunu gözden kaçırmışız gibi olmasın. Takıma eklenen isimlerin çokluğu ve uyumları ile Bucaspor'un Süper Lig'e sağlayacağı uyum olgusu belki daha oturmadı. Fakat ilk maç itibari ile öyle önemli bir eksiklik vardı ki takımda bunu affedebilmek mümkün değil. Göreve geldiği tarihten itibaren hoca, takıma Süper Lig mantelitesini oturtamamış. Sahada Bucaspor'un sistemini çözebilen var mı? Defans bloku ile ileri uç oyuncuları arasındaki mesafe 1.ligde bile az rastlanılası bir durum. Tüm bunlara bir de hocanın maç öncesi yorumunu ekleyince-"Beşiktaş maçının her dakikasını planlayarak oynayacağız"- ortaya çıkan yorum Yapma Bülent Hoca!...


Beşiktaş Cephesi


Beşiktaş, sanırım tartışmasız ligin en hazır takımı. Quaresma'yı bir yana bırakalım daha dün geldi diyebileceğimiz Guti bile oyunda sırıtmıyor. Fakat Avrupa Ligi için oynanan eleme maçlarında ki Beşiktaş'dan farklar da göze çarpıyordu.

Hep sistemler, taktikler konuşuluyor. Biz de bir iki kelam edelim bu konuda. Klasik 4-3-3 oynayan Beşiktaş'ın tartışmasız en güçlü tarafı Nihat, Quaresma, Bobo üçlüsünün oluşturduğu hücum alanı. Fakat bu 3'lüye bu gücü veren ortada ki 3'lü. Başta Necip olmak üzere Guti ve Ernst'le hem ileriye hem de geriye dönük muhteşem bir oyun sergiliyorlar.

Necip için ayrı paragraf açalım. Genç yaşına rağmen beraber oynadığı tecrübeli isimler arasında sazı eline alıp, harika bir oyun oynadı bu gece. Buca'nın ileri attığı toplar sonrası kafayla karşılanan çoğu topu Necip topladı, ileri dönük ise sürdüğü 30-40 metrelik toplar, attığı paslarla göz doldurdu. Sanırım bu geceki maçın adamı olarak Necip'i gösterebilirim.

Dersine çalışmış bir Bucaspor olsaydı sahada Beşiktaş karşısında bir sürpriz yapabilirdi ama yediğinden daha fazla gol atabilme potansiyeline sahip Beşiktaş'ın lige 3 puanla başlaması önemliydi. Bunu da başardılar.

Başlangıçlar önemlidir dedik, oyun olarak Beşiktaş'ı önceki maçlardan daha az üstün görsem de 3 puanla başlamaları, "Nasıl başlarsan öyle gider" düşüncesi dahilinde gelecek vaad edebilir. Bucaspor ise temel hatalarından arınabilirse daha başarılı bir grafik yakalayabilir.

Hiç yorum yok: