18 Aralık 2010 Cumartesi

24 yıl | Bir Old Trafford Efsanesi Yaratma

Bir pazar günkü Chelsea maçına United'ın başında çıkan Sir Alex Ferguson'un efsanevi hikayesi bu maçla başladı - Ferguson, 24 yıllık Sir Matt Busby markasını 24 yıl 1 ay 14 günle geçti.

"Big Ron" lakaplı Ron Atkinson'un ardından 1986 yılında Aberdeen'den United'a katılan Ferguson, hızla efsane Busby'nin ayak izlerini takip edercesine kulübe genç yetenekleri kazandırmanın altını çizdi.

Ferguson'un kulüpteki ilk sıkıntıları öngörülemeyen başkan sorunları ile başlasa da daha önemlisi alınan kötü sonuçlardı. 1958'de kayıtlara "Münih Hava Felaketi" olarak geçen kazada sağ kalan birkaç kişiden biriydi karanlık yıllarının sıcaklığı korunurken Busby.

FA Kupası zaferleri her iki menajer içinde önemliydi: bu Ferguson'un United'daki ilk kupasıydı, onun ileriye atılım zaferi de denilebilir. 1990'da ki bu zafer, felaketten önceki Busby'nin son zaferi 1963 kupasından sonra gelen ilk zafer olarak kayda geçti.

Artık Old Trafford'un sıcak koltuğuna yerleşen Sir Ferguson, United'ın uzun süre beklediği lig şampiyonluğunun 1993'de gelmesinden önce 2-1'lik unutulmaz Barcelona maçıyla 1991'de Kupa Galipleri Kupasını kazandı.

Her iki menajerde cesur imzalarda başarı elde etti: Busby Denis 'the King' Law ile ilişkisinden zevk alırken, Ferguson Fransız Eric 'the King' Contona'nın yardımı ile tarihte ilk kez lig şampiyonluğu ve FA Kupası dublesinin tadına vardı.

Ferguson Busby'e nazaran oyuncularına daha agresif bir yaklaşım sergiler ama her iki menajer de oyuncularıyla özel konuşmalarında ki oyuncu yönetimi ile saygıyı hak etmesine rağmen bu yönetim sıkı bir disiplini yahut menajerin oyuncunun omzuna kolunu atarak sıcak bir konuşmasını içerebilir.

Law 1968 Finalini kaçırırken, Cantona'da 1999'da ayrılıyordu fakat hem Ferguson hemde Busby Avrupa'nın en büyük sahnesinde zafere ulaşırken bununla da kalmayıp süregelen başarılarda tekrar tekrar ne kadar büyük birer futbol dehaları olduklarını gösteriyorlardı.

Futbolun ötesinde, kazandıkları seri galibiyetler ve spor adına verdikleri hizmetler göz önünde bulundurularak Ferguson ve Busby, Kraliçe Elizabeth 2 tarafından şövalyelik unvanına layık görülerek Buckingham Sarayı'nda ödüllerini aldılar.

Busby, oyuncularıyla baba-oğul ilişkisi içinde olmaktan zevk alırdı, özellikle de George Best ile, Ferguson da buna benzer bir ilişki tarzını benimsemiş, Ronaldo gibi yıldız oyuncularıyla baba gibi bir ilişki kurmuştur.

Busby 1971 yılında emekli olmuş ve 1994 yılında 84 yaşında iken vefat etti. Ol Trafford stadının dışında ki heykeli ile İskoç teknik adamın anısı yaşatmak için dikilmiştir.

68 yaşında ve çeyrek asırdır Old Trafford'da olmasına rağmen, Ferguson işine olan şevki ve tutkusunu kaybetmesi adına hiç bir emare göstermiyor.

Ferguson son şampiyonluğunu 2008-2009 sezonunda alarak United'ın Liverpool'la eşdeğer olduğu 18. şampiyonluğunu kazandırmış oldu. Verdiği demeçlerde de "Emeklilik gençler içindir, bense kendimi emeklilik için çok yaşlı hissediyorum" diyerek United'ı bırakma konusunda gayet açık olabiliyor.

Hiç yorum yok: