5 Şubat 2011 Cumartesi

Ryan Giggs #11

" Hatırlıyorum da, ilk kez soyunma odasına girdiğimde Steve Bruce, Bryan Robson ve Mark Hudges'i gördüğümde saygıyla karışık bir korku hissetmiştim. Şimdiyse en yaşlı benim "

Q: Bu senin Premier Lig'deki 20. yılın. Bu zaman dilimi içerisinde İngiltere futbolunda ne gibi değişiklikler oldu?

Giggs: Bence hazırlık tarafı gözden uzak bir şekilde gelişme gösterdi. Artık oyuncular kendilerine nasıl bakmaları gerektiğini, ne içmemeleri gerektiğini, ne yemeleri gerektiğini ve buna benzer bir çok şeyi biliyorlar. Oyun, şimdiki dönemde çok hızlı oynanıyor. Bu nedenle her zaman fiziksel kondisyon olarak en üst seviyede olmalısınız, aksi takdirde performansınız düşer ve sakatlanabilirsiniz. Muhtemelen bu en büyük değişim.

Q: Old Trafford'da değişmeyen tek şey ise Alex Ferguson. Onun yönetim sistemi nasıl gelişti?

Giggs: Eskiden olduğundan çok daha olgun. Birçok kişinin kullandığı "hairdryer treatment*" sistemini çokda üzerimizde hissetmiyoruz, kulüpteki her kişi kendinden ne beklendğinin farkında. Disiplin hala var, fakat farklı bir şekilde.

Q: 9 sene önce emekli olacağı söyleniyordu fakat "Sir" tam tersi bir karar aldı. Sence, Premier Lig Şampiyonu ünvanını yada Şampiyonlar Ligi'ni zirvede bitirdiği bir gün bu kararı alır mı?

Giggs: Dürüstçe söylemeyim ki bunu bilmiyorum. Tek söyleyebileceğim, performansının düşmesi ile ilgili hiçbir izlenim vermedi bana. Menajerle ilgili harika olan şey, her daim devam edebilmesi, takımını yeniden yaratabilmesi ve kulübe başarı kazandırabilmesidir. Manchester United için duranların beklentilerini çok iyi anlıyor ve tüm enerjisini bu beklentileri karşılayabilmek için harcıyor Ferguson. Böyle bir arzuya sahipken, yaşın pekde bir önemi kalmıyor.

Q: Peki ya sen. Bu senin son sezonun olabilir mi?

Giggs: Bu soruyu bende kendime çok defalar soruyorum, fakat açıkcası halen karar verebilmiş değilim. Eğer United'ın ve kendimin adalet mekanizmalarına sadık kalabiliyorsam, menajerimde devam etmemi istiyorsa bir sezon daha oynayabilirim. Tam tersine, şuanda menajerimle aram çok iyi ve buna birgün birlikte karar vereceğiz. Şuanda işler yolunda gidiyor, sezon sonundaki duruma göre tekrar bir değerlendirme yapıp karar veririz.

Q: 30 yaşlarındayken senin oyun stilinden bir değişim oldu mu?

Giggs: Eskiden alışık olduğum gibi, kaleyi bombalayamıyor ve kanatlardan çizgiye inemiyorum. Fakat tecrübelerim bana topu nasıl daha iyi kullanacağımı, doğru pas atabilmeyi ve daha iyi boşlukları değerlendirebilmeyi öğretti. Sakatlıklar konusunda ise şanslıyım, halen sahaya adımımı atabiliyorum. Son olaraksa halen futbola aşığım, bunda en ufak bir değişiklik bile olmadı.

Q: 11 Premier Lig ünvanı, 2 Şampiyonlar Ligi kupası, 4 FA Kupası ve 4 Lig Kupası kazandın. Seni motive edebilecek ne kaldı?

Giggs:
Kariyerimin sonuna doğru yaklaştığımın bende farkındayım. Belli ki sonsuza dek bu oyunu oynayamam, bu yüzden her yeni başlayan sezon daha değerli oluyor. Emekli olmadan evvel, kalan bütün vaktimi açlığımı doyurması için kupa kazanmaya adayacağım. Ayrıca, United formasını sırtıma geçirebilmek de eskiden olduğundan dha fazla gurur verici.

Q: Soyunma odasındaki görevin tam olarak nedir?

Giggs: Belirlenmiş bir rolüm yok aslında ama tecrübelerimle bana ihtiyaç duyan genç arkadaşlarıma yardım edebilmek için oradayım.
Hatırlıyorum da, ilk kez soyunma odasına girdiğimde Steve Bruce, Bryan Robson ve Mark Hudges'i gördüğümde saygıyla karışık bir korku hissetmiştim. Şimdi yaşlı ve tecrübeli olan ben olduktan sonra o yılları hatırlayınca yaşananlar çok ilginç geliyor.

Q: Geçen yıl ki harika takımla karşılaştırma yapmanı istesek bu yıl ki takımı nasıl kıyaslardın?
Giggs: Her tarafı farklı, bu nedenle karşılaştırmak haksızlık olur. Inanılmaz futbolculara, bazen inanılmaz takımlara sahip olduk ve daha sonra yeniden yaratmak zorunda kaldık. Amacımız her zaman bu inanılmaz tarafların benzerlerini yaratmak oldu. Sir Alex, bazı çok yetenekli gençlerle, gerektiğinde katkıda bulunabilecek tecrübeli oyuncularla harika bir grup oluşturuyor. Dürüst olmak gerekirse, olduçka iyi bir durumda olduğumuzu söyleyebilirim.

Q: Manchester City'nin yaptığı tuhaf harcalamalar hakkındaki düşüncelerin neler? Bunun futbol için kötü birşey olduğunu söyleyebilirmiyiz

Giggs: Hayır bunu söylemem. City taraftarları şuanda büyük bir rüyayı yaşıyorlar ve kendilerine bol şans. Çok kısa bir süre içerisinde bütün bu pahalı oyuncuları kulübe gelirken gördüler - ki bu hayatlarınca tahmin edemeyecekleri birşey. Peki bu United ile City arasında ki rekabeti yoğunlaştırır mı? Sanırım ki evet, çünkü artık City'de ünvanın peşinde olacaktır. Bugüne kadar iyi geldiler ama şampiyonluk ünvanı için anahtar ipuçu, haftalık performansların tutarlı olmasıdır. Nasıl olacaklar hep beraber göreceğiz.

Q: Kramponları astıktan sonra Ryan Giggs için sıradaki nedir?

Giggs: Şundan eminim ki 20 yıldan sonra veya diğer bir deyişle onca yıl aynı şeyi yaptıktan sonra hayatımda büyük bir boşluk olacaktır. Şuanda menajerlik için gerrekli rozetleri topluyorum, bu yüzden bu bir yol olabilir benim için fakat şuanda odaklandığım tek şey oynamak. Biliyorum bu bir klişe fakat, şuanda bir oyun bile benim için çok önemli.

Yazı kaynak: February 2011 World Soccer Magazine
Fotoğraf kaynak : Flickr

1 yorum:

Deli Gömleği dedi ki...

dergide röportajı okuyunca ben de çevirip eklemiştim bloguma. tesadüf olmuş:
http://deligomlegi.blogspot.com/2011/02/ryan-giggs-roportaj-world-soccer-subat.html