8 Şubat 2010 Pazartesi

5.Slovakya














Orta Avrupada Polonyanın güneyinde bulunan ülke, 1993 yılında Çekoslovakya nın bölünmesinden sonra ortaya çıkan iki ülkeden birisidir. 2004 yılında da Avrupa Birliğine girmiştir.

Futbolda Çekoslovakya ekolü dendiğinde tarih boyunca bir çok başarı ve kaliteli isimlere rastanır. Çek Cumhuriyeti ile birlikte Slovakya da bu ekolü devam ettiren bir ülke. Milli takım tarihinde ilk maçını 1939 yılında Almanyaya karşı oynamış ve 2-0 kazanmıştır. En farklı galibiyetlerini 7-0 ile iki kez San Marino ve bir kez de Liechtenstein a karşı elde ederken; en farklı mağlubiyetini de 6-0 ile Arjantin e karşı tatmıştır. II. Dünya Savaşından sonra uzun yıllar boyu Slovak oyuncular da Çekoslovakya adına oynamışlardır. En fazla milli olan oyuncu, 95 kez ile zamanında Beşiktaştan da tanıdığımız, istikrar abidesi Miroslav Karhandır. Milli takımda en çok golü bulunan futbolcu ise Nemeth dir.








Dünya Kupası elemelerinde ilginçtir ki rakiplerinden bir tanesi Çek Cumhuriyetiydi. Slovenya, Polonya, K.İrlanda ve San Marino ile aynı grupta yer alan Slovakya grubunu lider tamamlayıp, G. Afrika nın yolunu rahat tutan ülkelerden oldu. Oynadığı 10 maçın sonunda 22 gol kaydederken, kalesinde de 10 gol gördü. Son maçında evinde K.İrlanda yı yenip zaten garanti gibi görünen kapıyı ardına kadar açarken, aslında rakiplerine de bir anlamda gözdağı veriyorlardı. Yeni jenerasyonun bir araya gelip harika bir görünüme bürünen Slovakya turnuvada da yakından takip edeceğim ülkelerden bir tanesi.










Dünya Kupasında F Grubunda İtalya, Yeni Zelanda ve Paraguay ile üst tur kavgası verecekler. Aslında bakıldığında Avrupadan savunmasıyla ünlü İtalya dışındaki rakiplerini geçebileceklerini düşünüyorum. Y.Zelanda zaten turnuvaya renk katmak için katılan ülkelerden, Paraguay ın elemelerde hem Brezilya yı hem de Arjantini mağlup ettiğini de eklemekte fayda var.












Takımın başında Vladimir Weiss bulunuyor. Çok kısa sürede dirençli ve gerçekten çok zor yorulan bir takım yaratmasını başardı. Tabi bunda kuşkusuz en büyük pay elinde bulunan kadronun da kalitesi. Kadroya bakacak olursak ilk göze çarpan kesinlikle takımın kaptanı Marek Hamsik. Napoli de forma giyen oyuncu son iki yılda adından çok söz ettirdi. Aslında Slovakya milli takımı genel anlamda bizlere çok yabancı değil. Kalecilerinden bir tanesi Ankarasporda forma giymiş, Ankaragücünde de kiralık oynayan Senecky, yine Ankaragücünün yeni transferleri Sapara ve Vittek, Beşiktaşın eski futbolcusu, Mainz 05 te top koşturan Karhan, yine Beşiktaşın en iyi yabancılarından Filip Holosko yakından tanıdığımız Slovaklar. Wolfsburglu Pekarik, Liverpool un defans oyuncusu Skrtel de bu kadronun en iyilerinden.












Ayrıca, Slovakya milli takımı, Çekoslovakya yı saymazsak bu yaz Dünya Kupasına ilk kez katılacak. 2006 Dünya Kupası elemelerinde de başarılı sonuçlara imza atmışlardı ancak playoff maçında İspanya ile eşleşmişler ve elenmişlerdi. Ben iyi futbol oynayacaklarına inanıyorum ve gruptan çıkabilecek güce de sahipler. Milli takımımızın olmadığı turnuvada bu kadar çok tanıdık futbolcu olması, onlara karşı küçük bir sempati de uyandırmıyor değil hani... Destekleyeceğimiz ülkelerden birisi.















Hiç yorum yok: