11 Ocak 2011 Salı

Ballon d'Or 2010

2010 yılında, France Football tarafından düzenlenen Ballon d'Or ve FIFA tarafından seçilen FIFA Dünya'da Yılın Futbolcusu ödülünün bir araya gelmesi ile oluşturulan FIFA Ballon d'Or konsorsiyumunun ödülleri dün düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

Birleşmeye rağmen en dikkat çekici olma özelliğini yitirmeyen Dünyada Yılın futbolcusu için aday sayısı başta oldukça fazla ve seçmesi zordu. Listede Iker Casillas, Carles Puyo, Maicon, Lucio, Andres Iniesta, Xavi, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Wesley Sneijder ve David Villa varken yapılan oylama sonucu finale kalan Lionel Messi, Xavi Hernandes ve Andres Iniesta üçlüsünden DK'da ki performansı dolayısı ile ödüle yakın olmadığı zannedilen Lionel Messi ödülün sahibi oldu. "Dürüst olmak gerekirse, karar benim içinde sürpriz oldu" açıklaması da aslında varolan bu beklentiyi doğrular nitelikte.

Tabi DK demişken son üçe kalamanayan Wesley Sneijder'e de değinmek gerekir. Hollanda milli takımı ile DK'da finale kadar çıkan ve aslında turnuva başındaki söylevlerde Robben'in gölgesinde kalan, ancak harika bir turnuva geçirdi diyebileceğimiz Sneijder'in ödül alamaması şaşırtıcı olmayabilirdi elbet. En azından son üç oyuncu arasında olup bu heyecanı yaşamayı hak ettiğine inananlardanım.

2009 yılında Messi'ye ödül verilmesi aslında doğru ve mantıklı olandı. Sezon boyunca alınmadık kupa bırakmayan takımın yıldızının bu ödüle layık olması tüm kitlelerce hoş karşılanılası bir durum. Fakat 2010 yılında birleşme sonrası verilen bu ilk ödülün ve hatta finaldeki üç ismin biraz yanlı olduğu kanısındayım. CL şampiyonu olamamış, DK'nı kazanamamış bir süperstarın geçen seneki ödülü ne kadar haklıysa bu seneki bir o kadar yanlıdır. En azından finalde bir Inter'li bir Barca'lı ve Barca'dan olan yada olmayan bir İspanyol'un olması en adili gibi görünüyor(kişisel final üçlüm Xavi, Iniesta, Milito&Sneijder).

Diğer ödüllerse şu şekilde dağıldı:

Yılın Teknik Direktörü: Jose Mourinho
Yılın 11'i: Casillas, Maicon, Puyo, Lucio, Pique, Xavi, Iniesta, Sneijder, Ronaldo, Messi, David Villa
Yılın Kadın Futbolcusu: Marta
Yılın Kadın Teknik Direktörü: Silvia Neid
Yılın En Güzel Golü: Hamit Altıntop
Yılın Fair-Play Ödülü: Haiti U-17 Kadın Takımı
FIFA Başkanlık Ödülü: Desmond Tutu
Böyle bir organizasyonda bir Türk'ün de ödül alması, ne yalan söyleyeyim insanı gururlandırıyor. Diğer gollere kıyasla, Hamit'in golü gerçekten de estetik açıdan güzel bir gol. Yazıyıda bu güzel golün videosu ile bitirelim.

Hiç yorum yok: