18 Mart 2010 Perşembe

Anti Glazer İşçi'nin Sonu


Hepinizin bildiği gibi Manchester United mali anlamda zor günler yaşıyor.Bu konuyla ilgili detaylı bir yazı Flying Dutchman da yazıldı.Benim elimde de tezimden kalma, Mayıs 2006 tarihli International Journal of Sports Marketing & Sponsorship dergisinde çıkmış bir Manchester United Case Study si var. Bu yükselişi anlatıyor.Flying Dutchman düşüşü.

Bu yeşil-sarı atkıların hikayesini biliyorsunuzdur. Manchester United olarak evrilmeden önceki Newton Hetah takımını ifade ediyor. Bugün ise Glazer'ın gitmesini istemeyenlerin simgesi haline gelmiş (Geçmişe özlem!).Bu atkıyı kullananlardan biri de Old Trafford'da yiyecek satan görevlilerden birisi. Ve bu nedenle işine son verilmiş.Goal'de çıkan haberi şu şekilde özetleyebiliriz:

Jerry Vyse,maçtan önce stadyum dışından atkıyı satın almış ve satış esnasında giyeceğini söylediğinde arkadaşları bunu yapan bazılarının kovulduğunu,dikkat etmesi gerektiği söylemiş. Yiyecek içecek servisi sırasında taraftarların takdirini toplayan ve muhtemelen harçlığını çıkarmak için çalışan bu Antropoloji öğrencisi,supervizörü tarafından atkıyı çıkarması yönünde uyarı almış. Bunu reddedince de orayı terketmesi istenmiş.

Sanırım kapitalizmin en güzel örneklerinden biri. Taraftarlar öyle ya da böyle "müşteri" ve her zaman haklı.Ama çalışan yalnız. Ve onu yalnız yakalayınca istediği gibi zulmetme hakkını kendinde görüyor. O anayası yok ama demokrasinin beşiği dediğimiz İngiltere'de bile.

Hiç yorum yok: