22 Haziran 2010 Salı

Çağlar Birinci'yi Yakından Tanıyalım

Galatasaray'ın küme düşen Denizlispor'dan kadrosuna karşılığında Murat Akça,Erhan Şentürk,Sadrettin Fırat Kocaoğlu ve Semih Kaya'yı bonservisi ile Serdar Eylik'i ise bir sezon kiralayıp üzerine birde 1.5 milyon€ gibi bir rakam vererek kattığı Çağlar Birinci ile ilgili bilinmesi gereken 10 şey.

1. Futbola içinde ki futbol sevgisi ve Trabzonspor aşkı ile ilkokul 4.sınıftayken Trabzonspor'un seçmelerini kazanarak başladı. Ancak ilerleyen kariyerinde gönül verdiği Trabzon'un A takımında forma giymesi nasip olmadı.

2. Özkan Sümer'in altyapı koordinatörü olduğu dönemde Mustafa Akçay tarafından Minikler takımına katılarak kariyerine başladı. Ziya Doğan döneminde A takıma alınarak, Almanya kampına götürüldü. Fakat kamp dönüşü, Orduspor'a kiralık olarak verildi. Yaşadığı sakatlık nedeni ile Orduspor'da 1 maça çıkabildi, bu nedenle bonservisi ile Bakırköyspor'a satıldı.

3. Bakırköyspor'da oynarken, kiralık verildiğini zanneden, sezon sonunda ise bonservisi ile satıldığını öğrenen oyuncu, gönül verdiği kulüpten bu şekilde ayrılışı kalbini bir hayli kırdı. Denizlispor izleme komitesinde yer alan Baba Kenan lakaplı Kenan Atay'ın referansı ile 06/07 sezonunda Denizlispor'a transfer oldu.

4. Minikler takımından itibaren sol bek oynayan Çağlar, 2007 yılında Denizlispor'u çalıştıran Güvenç Kurtar tarafından, bir milli takımlar arası hazırlık maçında stoper mevkinde denendi. Çağlar'ın kendisinin bile inanamadığını söylediği performansı ile sezon içinde zaman zaman oynadığı mevkiyi kazanmış olsa da sol bek oynarken futboldan müthiş zevk aldığını söylüyor.

5. Profesyonel kariyerinde, Orduspor, Bakırköyspor, Denizli Bld., İstanbulspor ve Denzilispor'da forma giyen genç oyuncu, oynadığı hiçbir takımda şampiyonluk yaşayamadı.

6. A2 milli takımda dikkatleri çeken Çağlar, 2008 yılında dönemin milli takımlar teknik direktörü Fatih Terim tarafından, sakatlanan Gökhan Zan'ın yerine kadroya alındı ve Belçika ile 10 Eylül 2008'de oynanarak 1-1 biten karşılaşma da ilk defa forma giydi.

7. Eğitim hayatında da, futbol kariyerinde olduğu gibi şanssız olan oyuncu, lise eğitiminden sonra girdiği ÖSS sınavını kazanmış, Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu sınavlarına ilk girişte sakatlık, ikinci girişinde ise kampta oluşu onu engellemiştir. Kariyerinde ise adale yırtığı, kas yırtığı, fıtık gibi sorunlarla sürekli karşılaşmıştı.

8. Küçüklüğünden beri, Trabzonspor'un efsane sol beki Abdullah Ercan'a olan hayranlığını sürekli dile getiren oyuncuya göre ideal bir sol bek şöyle olmalı : " bu bölgede oynayan futbolcunun öncelikli görevi savunma. İyi bir sol bek öncelikle o bölgeden gelen rakip atakları karşılayabilmeli ve ters kademelere girebilmeli. Bunları yaptıktan sonra hücum geliyor. Eğer o kulvarda ileri-geri gidebiliyor ve hücuma çıktığınızda topu iyi kullanabiliyorsanız, ideal bir beksiniz demektir.".

9. En büyük hedeflerini milli takımın kampında iken verdiği bir röportajda şu şekilde anlatan Çağlar, bugün hedeflerinin bir çoğuna ulaşmış gözüküyor : " Bugün milli takım kadrosunda olabilmek benim için büyük bir onur. Denizlispor'da bu sene elimden gelenin en iyisini yaparak, 4 büyük takımdan birine transfer olabilmeyi ve milli takımda ki devamlılığın devam etmesini arzuluyorum.".

10. Futbol konusunda ona her daim destek olan babası Remzi Birinci de döneminin amatör küme oyuncularından. Çağlar konu ile ilgili, o dönemin Trabzon Amatör Kümesi, bugünün TFF 2. Lig'den farksız olduğunu söylüyor.

NOT: Değerli kardeşim Hüseyin Ataş'ın klasiklerinden olan "..'nın bilinmeyen 10 özelliği" yazısından esinlenerek oluşturduğum bir listedir. Hüseyin kardeşime gösterdiği anlayış için çok teşekkür ederim.

Hiç yorum yok: