14 Aralık 2009 Pazartesi

Futbol Sahası


Elano bu hafta golünü attı.Maçı radyodan dinledim. Anlatan arkadaş Elano'nun sahada gezindiğini ve bir anda golünü attığını söyledi. İzlemediğim için bilmiyorum ama topu önüne alışı ve kalecinin ayakları dibine vurması güzeldi. Ama benim asıl değineceğim konu geçenlerde verdiği röportajda "Türkiye'deki saha zeminleri kötü. İngiltere'dekiler insanı iyi oynamaya itiyor." gibisinden laflar etti. Bunun doğruluğunu biliyorum çünkü daha evvel bazı yazılarımda belirttiğim İngiliz dostlarımdan birisi bundan bahsetmişti. Sahip olduğu firmanın bir üniversite ile anlaşması vardı ve burada sporcu ve spor yöneticisi yetiştiriyorlardı. Eğer öğrenci bu alanlarda başarısız olursa onu futbol sahası yapmak üzerine yetiştiriyorlarmış. Farklı ve başarılı teknikleri varmış. Bu sohbet üzerinden yaklaşık1,5 sene geçtikten sonra Elano'nun sözlerini duymak ilginç oldu. Futbol sahasının nasıl olması gerektiğini biraz araştırdım ama çok fazla bir şey bulamadım. Bulabildiklerim:

-Çimlerin uzunluğuna dikkat edilmeli. Fazla kesilirse özellikle ıslak zeminlerde yeterince dayanıklı olmazmış.

-Örnek bir alan üzerinde çimlerin kesimi incelenmeli. Eğer düzgün bir kesim yoksa çim biçme aletinin bıçakları değiştirmeli.

-Nem oranının kontrol edilmeli, çimler ne çok ıslak ne çok kuru bırakılmamalı. Drenaj sistemlerinin iyi çalışıp çalışmadığı kontrol edilmeli.

-Nem oranını kontrol etmek için tornivada testi yapılmalı. Tornavida gibi sert ve keskin uçlu bir cisim toprağa saplanır. Eğer çok fazla batarsa zemin bataklıktır ve drenaj sistemi kontrol edilmelidir. Az girerse zemin çok kurudur.

-Kale önleri gibi çok fazla deforme olup cılız kalan yerlere iyileştirmeler yapın.

Kaynak: Maintanence of football pitch

Tabi bunlar genel şeyler. Teknoloji yardımıyla da yapılacak iyileştirmeler mutlaka olacaktır ki onları bilenler bizimle paylaşırsa ne de güzel olur.

Hiç yorum yok: