22 Ocak 2010 Cuma

2. Yeni Zelanda


Daha çok Çanakkale Savaşı, Haka Dansı ve Rugby ile tanıdığımız Yeni Zelanda’da 2010 Güney Afrika Dünya Kupası’na katılacak takımlardan birisi. Pasifik Okyanusu’nda Avustralya’nın ya nı başında bulunan Yeni Zelanda’nın nüfusu 4,027,947 kişi imiş(2006). Hadi biz geçen senelerin hatırına 4,5 diyelim. 4,5 milyonluk ülkenin takımı Dünya Kupasına giderken bizim gidemememiz üzücü tabi. Avrupa Elemeleri ile Okyanusya Grubu bir değil elbette ama grupta kazanan takımın Asya Grubundan bir takımla Play-off oynadığını düşünürsek işleri o kadar da kolay değil. Her neyse gelelim Yeni Zelanda’nın Dünya Kupası tarihine. Formalarından dolayı futbol camiasında All Whites (Beyazlar)olarak nam salmışlar. Çok uzun bir geçmişleri yok aslında.Yeni Zelanda daha önce sadece 1982 İspanya Dünya Kupasına katılmış, elemeler sırasında Fiji’yi 13-0 yenerek tarihindeki en farklı galibiyeti almış, ve Brezilya,Sovyetler Birliği ve İskoçya’nın yer aldığı grupta hiç maç kazanamamışlar. Fifa turnuvalarındaki maçlarını aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.

28 yıl sonra ise Güney Afrika’ya giden yolda Fiji,New Calodenia ve Vanuatu’yu geçmişler.Finallerde; son şampiyon İtalya,Slovakya ve Paraguay ile aynı gruptalar.


1982’nin kadrosunda futbolcu olarak bulunan ve İngiltere’nin Wolverhampton takımında oynamış, ülkenin en kariyerli oyuncularından birisi Riki Herbert takımın başında. Uruguaylı Raul Blanco ise Teknik Danışman olarak idari kadroda.Finallere gelene kadar 14 gol atmışlar ve en golcü oyuncuları 8 gol ile ülkesinin Gold Coast United takımında oynayan Shane Smeltz olmuş.

Takımın kadrosunda yer alan önemli oyuncuları şöyle sıralayabiliriz:

Ryan Nelsen,32 yaşında,takımın kaptanı, Defans oyuncusu ve Blackburn Rovers’ta oynuyor.
Simon Elliot,35 yaşında,Ortasaha, San Jose Earthquake’te oynuyor.
Chris Killen,28 yaşında,Forvet,Middlesborough’da oynuyor.
Chris Wood,18 yaşında,Forvet, West Bromwich Albion’da oynuyor.

Özellikle Ryan Nelsen, Fifa’nın da ismini izlenmesi gereken futbolcular arasında saydığı bir isim. Blackburn’un kadrosunda yer alması dahi merakımızı arttırıyor.Bu sezon 19 maçta forma giymiş ve 3 gol atmış.



Açıkçası takımı hiç izlemedim. Ama maç sonuçlarına ve yorumlara baktığımda defansif ve disiplinli bir takım olduğu gibi bir izlenim edindim.Tecrübe ve kalite anlamında bakıldığında ise gruptan çıkmaları bir mucize gibi geliyor.Ama Dünya Kupası’na renk katacakları kesin. Kimbilir belki defansif özellikleriyle nam salmış son şampiyon İtalya’ya direnip puan bile alabilirler.

1 yorum:

Cenk Küçük dedi ki...

Takımın "All Whites" lakabı, dünyanın en iyi takımı olan ve "All Blacks" olarak bilinen Yeni Zelanda milli rugby takımına göndermedir :)