25 Ocak 2010 Pazartesi

3. Cezayir













K. Afrika da Afrikanın ikinci büyük ülkesi olan Cezayir, 2 milyon kilometrekarenin üzerindeki yüzölçümüyle, aynı zamanda Akdeniz in de en büyük ülkesidir. Ekonomik anlamda da Afrikanın güçlü ülkelerindendir. Kültürel anlamda da Fransanın etkisinde kalmış Müslüman ülke, 2005 yılında Fransayı soykırımla suçlamış ancak bir sonuca varamamıştır.

Futbolda, uluslararası alanda ilk maçını Tunus ile oynayan Cezayir, tarihindeki en farklı galibiyeti G.Yemen e karşı 15-1 ile, en farklı mağlubiyetini ise D.Almanaya karşı 5-0 ile almıştır. Cezayir tarihinde ilk olarak 1966 yılında Dünya Kupasına katılmayı hak etmiş, ancak bu turnuvadan çekilmiştir. Daha sonrasında ilk kez katıldıkları Dünya Kupası 1982 İspanyadır. Bu turnuvada, F.Almanya, Şili ve Avusturya ile aynı grupta yer alırken, kazandığı iki maçla bir anda tüm gözleri üzerine çekti. Federal Almanyayı ilk maçta 2-1 ile geçen Cezayir, Şiliyi de 3-2 yenerken, Avusturyaya 2-0 mağlup olmuştur. 2 puanlık sistemde Avusturya, F.Almanya ve Cezayir 4 er puan almışlar ancak averajla Cezayir bu iki ülkenin altında kalarak, 3. olup elenmiştir. Ardından, Meksika 89 Dünya Kupasına da katıla Cezayir, Brezilya ve İspanya gibi iki dev ile K.İrlanda ile aynı gruba düşüp, bir beraberlik alarak elenmiştir.









Cezayir, tarihindeki en büyük başarısını 1990 Afrika Uluslar Kupasında, finalde karşılaştığı Nijeryayı 1-0 ile geçerek, şampiyon olarak aldı. Şu sıralar Angolada oynanmakta olan, Afrika Uluslar Kupası 2010 da dün gece çeyrek finalde turnuvanın ağır toplarından Fildişi Sahili ile karşılaşan Cezayir, normal süresi 2-2 biten maçın uzatmalarında bulduğu golle 3-2 kazanarak, yarı finalde Mısır-Kamerun galibi ile oynayacak. Son dönemlerine göre biraz daha toparlanmış görünen Cezayir, bakalım 90 lardaki performansına dönebilecek mi..
















2010 Dünya Kupası elemelerinde, son maçta Mısır a 2-0 yenilen Cezayir, Mısır ile aynı puan ve averajda kalıp, ekstradan Mısır ile bir playoff maçı daha oynadı. Bu kez Mısır ı 1-0 ile geçen Cezayir, G. Afrika ya gitmeyi başarmış oldu.















Takımın başında yine Cezayirli Rabah Saadane var. Ülkeyi 1986 Dünya Kupasına götürmeyi de başarmıştı. Milli takımda Avrupada forma giyen de bir çok futbolcu var. Bunların sanırım en önemlisi, Marsilyada Eric Geretsin gözdesi olan ve Gerets in ayrılmasıyla Wolfsburg a transfer olan Karim Ziani. Glasgow Rangers da oynayan defans oyuncusu Bougherra, Seria A da Siena forması giyen Ghezzal ve Lazio da top koşturan Meghni bu oyuncuların başında gelmektedir.















Aslında öyle bir Cezayirli var ki, futbol tarihinin unutulmazları arasında yerini almış hatta bizlerin dönemine göre, net izleyebildiğimiz, belki de dünyanın en iyi futbolcusuydu. Ki, FIFA tarafından da 3 kez yılın futbolcusu seçilmişti. Ancak O, 15 yaş altı ile başlamak üzere, 15 yaşından beri Fransa milli takım formasını tercih etmiş ve bir çok da başarı elde etmiştir. Evet, eğer bir Cezayirli olsaydım, Zidane gibi bir adamı sevmeyebilirdim bu tercihinden dolayı. Ama bir taraftan da tek başına Zizu mu başarı kazandıracaktı Cezayire diye sormaktan da alıkoyamıyorum kendimi. Belki Cezayiri tercih etmiş olsaydı, ben O na dünyanın en iyi futbolcusu diyemeyebilirdim de..
















2010 Dünya Kupasında C Grubunda İngiltere, ABD ve Slovenya ile aynı grupta yer alacak olan Cezayir, Afrika Uluslar Kupasında sergilediği (özellikle Fildişi maçında) hücuma dayalı sistem ile, savunmada topa önde basıp, defansın gerisine de kanat oyuncularını göndermeleri; hücumda ise bir anda çoğalıp kalabalık şekilde rakip yarı alana yayılmaları belki de iki Avrupa ülkesinin klasik sistemlerine biraz ters gelebilir. ABD ile yapacakları maç da çok ilginç skorlara sahne olabilir. Benim daha önce de yazdığım gibi sürpriz puanlar alabilecek takımlar arasında gördüğüm Cezayir, en azından rahat gol bularak zevkli maçlar izlettirecektir bizlere...

1 yorum:

9.15 dedi ki...

"Belki Cezayiri tercih etmiş olsaydı, ben O na dünyanın en iyi futbolcusu diyemeyebilirdim de.."
müthiş bir tesbit bence