14 Kasım 2009 Cumartesi

Football League War Cup


Geçen gün National Geographics’te İkinci Dünya Savaşı belgeselinde denk geldim. Fransızlar, Paris zarar görmesin diye kenti koşulsuz teslim ederken, Naziler göç eden konvoylara bomba atıyordu. Bu üzücü görüntüleri izlerken aklıma acaba o dönemde futbol ne alemdeydi diye merak ettim. Daha çok İngiltere’de olanlar hakkında bilgi bulabildim.

3 Eylül 1939’da dönemin İngiltere başbakanı Neville Chamberlein,Nazi Almanyası’na savaş ilan etti. 26 Ağustos’ta başlayan lig de ilk 3 maçını kazanan Blackpool liderdi. Ancak 14 Eylül’de Futbol Ligi’nin ulusal olarak değil ancak bölgesel olarak devam etmesine karar verildi. Güvenlik nedeniyle maçlara 8.000 kişiden fazlasının katılmasına izin verilmiyordu ancak daha sonra bu sayı 15.000’e çıkarıldı.

Kimi kaynaklara göre 10 kimine göre 7 bölgesel lig oluşturuldu.West Ham United, seçmelere katılamayan oyunculara haksızlık yapıldığını savunarak, savaşa katan oyuncularına da ödeme yapacağını açıkladı. Futbol Ligi yönetimi bunun diğer kulüplere de örnek olmasını istedi.

Savaş ilan edilmişti ancak Hitler, Fransa ve İngiltere’ye saldırmamıştı. Bu nedenle ilgililer Futbol League War Cup adında bir turnuva yapmaya karar verdiler. Ancak 10 Mayıs (1940)’ta Hitler,Fransaya saldırı talimatı verdi. Buna rağmen 8 Haziran’da yapılan final maçında West Ham,Balckburn’u Sam Small’un golüyle 1-0 yenerek bu kupanın sahibi oldu.(fotoğrafta görülen) Wembley’de oynanan bu maçı bombalanma riskine rağmen 42.300 kişi izledi. (Bombalama 10 Temmuz’da başladı). Bombalamalar sırasında Futbol Ligi’nin devam etmesi sağlandı çünkü Churcill futbolun insanlara moral verdiğini düşünüyordu.

1941’de bombalamalar devam ederken Proston North End ile Arsenal, 60.000 kişini izlediği maçta Wembley’de 1-1 berabere kaldı. Rövanç maçını Preston 2-1 kazanarak kupanın sahibi oldu. Preston adına 2 golü de Robet Beatie attı. 1941’de Preston bölgesel lig şampiyonu olabilmek için Liverpool’u yenmeliydi.Öyle de oldu. Maçı Andrew Mclaren’in 6 golüyle 6-1 kazandılar. Preston o dönemin en iyi takımıydı ancak İkinci Dünya Savaşı onları durdurmuştu.1942’deki Football League War Cup’un sahibi Sunderland’i 4-1 yenen Wolves oldu.

1945’te Hitlerin intiharıyla savaşın sonuna gelindi. War Cup bundan sonra bir sene daha oynandı ve yerini yeni yapısıtla F.A Cup’a bıraktı. Artık uzatmalar, penaltılar ve deplasmanda gol atma avantajı vardı. Maçlar iki ayaklı oynanacaktı....

Dönemden anektodlar:


Fotoğraftakiler Bolton Wanderers'lı oyuncular; Billy Ithell, Danny Winter, Jackie Roberts, George Caterall, Don Howe and Harry Goslin.

Savaş sırasında Bolton Wanderers'ın 35 oyuncusundan 32 si orduya katılmış, 3 ünü de maden işçilerine yardıma gitmiş. İkinci Dünya Savaşı sırasında 783 futbolcu bölgesel ordulara katılmış.

Jackie Milburn ilk maçına 1943'te Newcastle formasıyla çıkmış ve savaş yıllarında 38 gol atmış. Daha sonraki kariyerinde 200 gol daha atarak toplamda 238 gole ulaşmış. Ancak savaş yıllarındaki goller sayılmadığından Newcastle United'ın en golcü oyuncusu ünvanını 206 gollü Alan Shearer'a kaptırmış!

Hiç yorum yok: