11 Kasım 2009 Çarşamba

Gerard Piqué Bernabeu

İspanya' nın faşist diktatörü Fransisco Franco' nun dostu olan ve o dönemde çok destek olup Real Madrid' in başkanı olmasını sağladığı Santiago Bernabeu, aynı zamanda Real Madrid in efsane stadının da ismini aldığı kişidir. Çok genç yaşta Real Madrid forması giymeye başlamış olan Bernabeu, takım kaptanı olarak futbolu bırakmış ve genç yaşta yöneticiliğe soyunmuştur. Efsane başkan, Madrid ekibinin Puskaslı efsanevi kadrosunun da mimarlarındandır. İç savaş zamanlarında, Real Madrid yöneticilerinden solcu olanların ortadan kaldırılmasını sağlamış ve Madrid takımının tamamen Franco düzenine ayak uydurmasına ön ayak olmuştur. Bu arada, Katalan halkı tarafından kurulmuş; Franco ve dikatoryaya karşı direnen taraftarların bir arada olabilmesini sağlayan Barcelona kulübü de efsane Real Madrid' e kafa tutmaya uğraşıyordu. Çok uzun yıllar boyu, Real Madrid üstün gelmiş, Barcelona yılmamıştı. Tarih, 17 Şubat 1974 olduğunda, Bernabeu Stadında, Katalanların deyimiyle, yeni Tanrıları diriliyordu. Johan Cruyf' un harika oyunu ve attığı gole ayak uyduran Barcelona kadrosu, maçı 5-0 gibi bir skorla kazanırken, bu skor hem Santiago Bernabeu, hem de Franco' nun ömürlerinin de sonunu getiriyordu. Katalanlara göre, bu maç Franco' nun ölümünü, Franco' nun ölümü de İspanya' ya demokrasiyi getiriyordu. Yani aslında İspanya' ya demokrasiyi getiren aslında Barcelona olmuştur. Böyle bir rekabetin hala üst düzeyde devam ediyor olması ve dünyanın sayılı yıldızlarının bu rekabette pay sahibi oluyor olmaları da bizler için gerçekten inanılmaz bir keyif.

İşte bu dünya yıldızlarından biri de İspanyol Gerard Pique. 1987 doğumlu oyuncu Sir Alex Ferguson' un keşfettiği yeteneklerdendir. Manchester United' da profesyonel kariyerine başlayıp 12 maçta forma giymiş, ardından Zaragoza' ya kiralanmıştır. Geri döndüğünde ise forma şansı zor olduğundan ülkesine dönme kararı almıştır. 2008 yılında 10 Milyon Euro karşılığında Barcelona' ya satılmıştır. Barcelona forması ve Guardiola' nın katkılarıyla hızla yükselen bir grafik çizmeye başlamıştır. Birden parlayıp da sönen yıldızlardan olmayacağını, zamanla ve sabırla gelişip minimum hatayla kariyerini çizeceğini hissettiriyor. Ancak, Pique' yle ilgili enteresan bir bilgi var. Başlıkta da yazdığım gibi Pique' nin soyadı Bernabeu. Evet, yıllarca dikta için savaşıp kadro içinde yalnızca faşistlerin kalmasını sağlayan ve efsane Real Madrid' in yapımcılarından olan Santiago Bernabeu ile aynı soyadını taşıyor. Aralarında herhangi bir akrabalık ya da bağ var mı, bilemiyorum ancak, Pique' nin çok dikkatli olması gerektiği aşikar. Maç içinde yapacağı bir hata ya da vereceği yanlış bir demeç soyisminin de zaten çok fazla göze batıyor olmasından dolayı Katalanlar' dan hiç de beklenmedik tepkiler alabilir. Taraftarın gönlünde yer etmeye başlamış gibi görünen Pique, soyismiyle hala bir çok kişinin de kafasını kurcalıyormuş, edindiğim bilgilere göre. Barcelona' ya yakıştırmayanlar varmış. Ne diyelim, gerçekten çok dikkatli olması gerekiyor. Figo' nun Real Madrid formasıyla çıktığı Nou Camp' ta başına gelenleri hatırlıyoruz, hatta kafasına atılanları(!) Gerard Pique Bernabeu' yu hem çok başarılı, hem çok profesyonel hem de çok Katalan bir kariyer bekliyor anlaşılan. Ya da küçücük bir mahkeme kararı, soyisim değişikliği için...

8 yorum:

Marat dedi ki...

barcelona-real madrid tarihinden bahsederken di stefano ya değinmemek olmaz:)

Pascal dedi ki...

gözden kaçanlar oluyor tabi :))
ama bence en güzeli soyadını değiştirsin Pique, taraftarın 1 numarası olur valla...

adalionur dedi ki...

Pique'ye Madrid yolları taştan :)

astalavistabebeğim dedi ki...

güzel değişik bir yazı olmuş.

atletico madrid, barcelona. bu real'i sevmeyen çok...

Pascal dedi ki...

Teşekkürler... Real Madrid' in geçmişine baktığımızda da sevilecek pek de bir şey yokmuş aslında :))

9.15 dedi ki...

o zaman real madrid in geçmişiyle ilgili de şöyle sevilmeyen yönleri ön planda bi yazı rica edelim senden pascal olur mu?

janissary dedi ki...

bayağı taraflı ve real madrid'i tamamen faşist bir takım gibi gösteren bir yazı olmuş. zaten franco bütün avrupa'ya egemen olduğu için real madrid üst üste 5 sene şampiyon kulüpler kupasını kazanmış. yoksa başarılı olma şansı var mı ki? bu yazıları biraz tarih bilgisiyle yazsak daha olumlu olur bana göre. pique'ye de gelince barca taraftarının soyadı nedeniyle böyle başarılı bir oyuncuya tepki göstereceğini sanmıyorum.

Pascal dedi ki...

5 sene tüm avrupaya hakim olup da şampiyonluktan bahsederken; emin ol benden daha taraflı ve faşist davranmışsın. Yoksa başarılı olma şansı var mıydı yok muydu ben bilemem ama bildiğim bir kaç şey var ki onlarda tarihte gömülü zaten.. Ben tarih ve futbol bilgisiyle birşeyler yazmaya çalışırken, yapılan bir şeyi böylesine kötüleyerek ve de kötülemeye çalşırken, çok daha çelişkiye düşerek, kafa karıştırmanın faşizmle de tarafla da, dengesizlikle de pek ilgisi yok sanırım. Yine de çok teşekkür ediyorum, eleştirinin, yorumun iyisini alıp kötüsünü görmemek olmaz. Yazı biraz eski olduğundan, yorumu geç farkettim, o konuda da herkesden özür dilerim. Pique ye gelince, soyadından dolayı tepki alıyor olduğunu eğer sizler sanmıyorsanız, haklısınızdır. Çünkü dediğiniz gibi, bilgiye göre değil sanrılara göre yaşıyoruz ya... Varın sanmayın, siz bilirsiniz....