2 Kasım 2009 Pazartesi

Türkiye' ye gelen ilk Brezilyalı oyuncular


Ayaktakiler: Valdir Peres, Leandro, Oscar, Falcão, Luisinho, Júnior
Oturanlar: Sócrates, Cerezzo, Serginho, Zico, Eder

Bu kadro 1982 Dünya Kupasına katılan Brezilya milli takım kadrosu. Tanıdık bir isim de var bu kadroda; Arthur Zico. Ancak bunların yanında çok daha önemli isimler Serginho(Orta Saha) ve Eder(Forvet) ve bir de bu kadroda yedek kaleci olan Carlos Alberto Gallo daha yakından tanımamız gereken isimlermiş. Bizim doğum tarihi zamanımıza yakın olduğu için hatırlama gibi bir lüksümüz de yok malesef. Peki, kimdir bunlar?
1982 Dünya Kupasından bir süre sonra; Malatyaspor başkanı Nurettin Güven tarafından Türkiye' ye yani Malatyaspor' a getirilen yabancı oyunculardır. Bu 3 oyuncu aynı zamanda o dönem Yugoslav hegamonyası altındaki Türk futbolunun tanıdığı ilk Brezilyalı oyunculardır.

Dönemin başkanı Nurettin Güven kendilerini bir ton vaatle kandırıp Türkiyeye getirmeyi başarmıştır. Her birine İstanbulda birer yalı ve Mercedes araba sözü verdiğinde Eder i Türk yapıp, vergi muafiyetiyle, onun üzerinden yurtdışından araba getirtip satacağını da gizlemiyormuş. Bu arada da Malatyaspor misafirhanesine yerleştirmişler oyuncuları. Bir hazırlık maçında 15-20 dakika sahada kalan 3 Brezilyalı da o maçta tel tel dökülmüşler. Bu maçtan hemen sonra da Eder Brezilyanın yolunu tutmuş. 2 sezon bu zulme katlanan Serginho olmuş ve o da fırsatı yakalayıp Brezilyaya kaçmış. Ancak kaleci Carlos gerçekten bir profesyonelmiş ve yıllarca Malatyaspor için ter dökmüş. Üstelik misafirhanede yaşayarak... Bu aralarda da Maradonayla anlaştığını ve bonservisinin elinde olduğunu da idda eden Nurettin Bey, yavaş yavaş yurtdışına doğru kaçmaya başlamış. Yanılmıyorsam Fransa da uyuşturucu kaçırırken yakalanmış ve Fransız polisinden de kaçarak İngilterenin yolunu tutmuş. Adam polisten de kaçmış, çok enteresan bir adammış. Brezilyalıları nasıl kandırdığını fazla da sorgulamamak lazım sanırım. Adam polise çalım atmış.

Bu arada, Türkiyeye gelen ilk Brezilyalı oyuncuları da Malatyaspor getirmiş, bilgilerinize....

Hiç yorum yok: