1 Kasım 2009 Pazar

Su bardağı,Ketia,Yumruk

Fenerbahçe-Galatasaray derbisinde, Keita yaptıklarıyla olay oldu.

Su bardağı gözüne geldiği pozisyonla ilgili olarak yan hakem daha sonra elim kaldırsam tutabilirdim gibi bir açıklama yaptı. Eminim ki sonucun böyle oacağını bilse tutardı ancak olaya müdahil olmak istemedi sanırm. Anlık bir karar olduğu için eleştirmek yersiz olacaktır. Ancak Bünyamin Gezer için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Ben Keita’nın delili alıp gözlemci masasına gitmesini doğru bulanlardanım. Takım, saha veya oyuncu farketmez. Keita kendisine yapılan bu saldırıyı yetkili kişilere şikayet etti. Bu hareket bence en doğal insan hakkı. Ancak Bünyamin Gezer gidip su bardağını alıp ben gereğini yapıcam deseydi ne Keita topu alıp oyunu durdururdu ne de masaya giderdi. Yeri gelmişken söyleyeyim, merak ediyorum ne zaman bir oyuncu bu tip bir saldırıdan sonra Cumhuriyet Başsavcılığını adam yaralamaya teşebbüs nedeniyle suç duyurusunda bulunacak merak ediyorum. Oyun içindeki hareketler futbolun doğasında var ama tbünden atılan “yabancı cisimler” için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Blogda da yer almış bir haberde sahaya su şişesi atan Milwall taraftarlarının bulunup maç izlemekten ömür boyu men edilmesi tartışılıyor. Bizim stadlarımızda da kameralar var. Oyuncuya gelsin ya da gelmesin bu tip hareketlerde bulunanlar cezalandırılsınlar.

Bir diğer konuda yumruk meselesi. Elbetteki Keita’nın hareketini onaylamak mümkün değil. Bu haftaki Bursaspor-Antalya maçında taç çizgisi kenarında oyuncunun rakibine sert girdiği bir pozisyonda, hakem Fırat Aydınus elinde sarı kartıyla koşarak ve faul yapılan oyuncuya sakin ol uyarısı yaparak pozisyona müdahele etti. Anlamışsınızdır. Eğer Bünyamin Gezer’de Carlos’un Keita’ya ağaç muamelesi yaptığı pozisyonda, olaya ilk etapta müdahele etseydi o yumruk belki de olmayacaktı.Ancak her şeye rağmen Keita o yumruğu atarak büyük maçların adamı olmadığını da göstermiş oldu.

Sonuç olarak hakem ilk etapta müdahele ederek olayların büyümesini önlemeli. Nasıl ki oyuncular çalışıp eksiklerini gideriyor hakemlerde aynı şekilde özeleştirilerini yapmalı.

1 yorum:

Parahuman dedi ki...

keita'nın yaptığı hareket için söylemem gerekir ki kurallara aykırı idi... şöyle ki sahaya bir cisim atıldığında ve bu sahaya gelip bir oyuncuyu rahatsız ettiğinde yapılması gereken (fifa'nın açıklamalarına göre) şudur ki oyuncu gidip o cismi orta hakeme verir, orta hakem gidip 4. hakeme verir, 4. hakem de anons yaptırır... Anons yapıldığı için de otomatik olarak rapora yazılmış olur... ayrıca oyun esnasına topu alıp kaçmak da hakemi protestoya falan girebilecek bir davranış olduğu için cezası da daha ağır olabilirdi...